http://www.brouwerijdewereld.nl/wp-content/uploads/2021/02/image_odeaankampen_02_logo.png

EEN NIEUW HOOFDSTUK
IN DE KAMPER BROUWHISTORIE

2004, aan de Oudestraat 218-220 in de Hanzestad Kampen open ik Proeflokaal De Stomme van Campen, een proeflokaal met 10 tapkranen en 40 verschillende bieren van fles. Tegenwoordig peanuts voor een gespecialiseerd horecabedrijf, maar in 2004 maakte dit de tongen los. Het was een tijd waar pils en witbier regeerden. Speciaalbier was, in de horeca, nauwelijks te verkrijgen. In de jaren die volgen maakten steeds meer gasten van het proeflokaal kennis met het diverse aanbod van het assortiment. Nieuwe smaken werden gewaardeerd, nieuwe bieren geproefd.

Kampen beschikt over een zeer rijke brouwhistorie, waarbij één brouwerij in het oog springt: Brouwerij de Wereld. Opgericht omstreeks 1560 als Brouwerij de Vijge, later gewijzigd in Brouwerij de Wereld. De brouwerij was eeuwenlang gevestigd aan de Oudestraat 248 en heeft tot 1918 altijd actief gebrouwen. Mede door het gebrek aan ingrediënten tijdens de Eerste Wereldoorlog is er aan de brouwactiviteiten een einde gekomen.

Sinds de opening van het proeflokaal speel ik, als brouw- en bierliefhebber, met de gedachten om Brouwerij de Wereld nieuw leven in te blazen. Na een aantal proefbrouwsels wordt in maart 2016 het Kamper Proef Blond geïntroduceerd. Het blonde, stevig gehopte bier dankt haar naam aan de Kamper Proef van Harm Veldhuis Kroeze, de laatste eigenaar van Brouwerij de Wereld.
Naast de Kamper Proef brouwde Veldhuis Kroeze ook een Extra Stout en een Dubbel Princesse Bier. Om Brouwerij de Wereld compleet te maken zijn beide bieren, zij het met een vernieuwd recept, opgenomen in het kernassortiment van de huidige brouwerij.

http://www.brouwerijdewereld.nl/wp-content/uploads/2021/02/biervilten_512-2.png
http://www.brouwerijdewereld.nl/wp-content/uploads/2021/02/brouwerij_david.png

Brouwerij de Wereld is brouwerijhuurder, wat inhoudt dat de brouwerij met eigen recepten brouwt in brouwketels van andere brouwerijen. Sinds 2018 heeft De Wereld een samenwerking met Brouwerij de Eem in Elburg. Alle bieren uit het assortiment worden in Elburg geproduceerd.

Inmiddels worden de bieren verkocht bij verschillende speciaalzaken en supermarkten. Tevens is het verkrijgbaar in diverse horecabedrijven in de omgeving van Kampen.

Wil jij de bieren van Brouwerij de Wereld in jouw assortiment? Neem dan contact met mij op.

Proost!DAVID LEMSTRA